Descobreixen l’origen del misteriós so captat en les profunditats marines
La Fossa de les Mariannes, el punt més profund dels nostres oceans, és un dels llocs més hostils del planeta. Amb una pressió tan elevada que esclafaria qualsevol submarí convencional, a penes uns pocs organismes sobreviuen en les seues fosques profunditats. Malgrat la seua inaccessibilitat, la seua exploració ha revelat valuosa informació sobre la vida en condicions extremes i els sons que habiten en les seues aigües.
En 2014, es va capturar un so inusual en l’arxipèlag de les Mariannes, anomenat Biotwang. Al principi, es va pensar que provenia d’una balena *barbada, però no es va poder confirmar visualment. Un recent estudi, publicat en la revista Frontiers in Marine Science ha resolt l’enigma, revelant que les balenes de Bryde són les responsables d’aquest so únic.
Aquestes balenes, comunes en aigües tropicals i temperades, migren per la regió del Pacífic occidental i central. El *Biotwang apareix principalment entre els mesos de febrer i abril, i més intensament entre agost i novembre. Aquest descobriment és crucial perquè proporciona pistes sobre els seus patrons de migració i distribució, i obri noves finestres a l’estudi d’una població de balenes de *Bryde en una regió tan remota i poc explorada.