L’impacte positiu dels videojocs a la salut mental desafia vells mites
Covid-19, General, Informática, medicina, Oci
beneficios, niños, Nintendo Switch, Playstation 5, salud mental, videojuegos
2 d’octubre 2024
Un estudi recent liderat pel Dr. Hiroyuki Egami, científic del comportament a la Universitat de Nihon (Tòquio), ha revelat que els videojocs poden tenir efectes positius en la salut mental, reduint l’angoixa i millorant la satisfacció amb la vida. Publicat a Nature Human Behaviour, aquest treball es diferencia d’investigacions prèvies en emprar un disseny experimental natural que permet establir una relació causal clara entre jugar videojocs i la millora del benestar psicològic.
L’estudi, realitzat durant la pandèmia de COVID-19, va aprofitar l’escassetat de consoles de videojocs per analitzar dades provinents de sorteigs de loteries de consoles com la Nintendo Switch i la PlayStation 5. Aquesta estratègia va permetre observar els efectes en persones que, en guanyar o no guanyar una consola, van jugar amb més o menys freqüència.
“Les nostres troballes desafien la visió estereotipada dels videojocs com una cosa merament addictiva o nociu”, va declarar el Dr. Egami. “Aquest estudi demostra que els videojocs, lluny de ser perjudicials, poden fomentar el benestar mental, especialment si es consideren aspectes com el tipus de consola o el gènere dels jocs”. D’acord amb aquesta idea, Egami afegeix que actualment “hi ha una enorme bretxa entre l’evidència científica i la percepció pública”. La impressió general sobre els videojocs continua sent negativa en comparació del que suggereixen investigacions recents. “És fonamental tancar aquesta bretxa i crear una visió més equilibrada i precisa dels impactes dels jocs a la societat”, apunta.
Aquesta investigació també subratlla que els beneficis varien segons la consola. Per exemple, es va observar que la Nintendo Switch proporcionava majors beneficis psicològics als nens, en comparació amb la PlayStation 5, cosa que demostra que no tots els videojocs tenen el mateix impacte. Aquests resultats suggereixen que les polítiques i els debats sobre limpacte dels videojocs han de considerar la diversitat de plataformes i tipus de jocs abans destablir conclusions generalitzades.
L’estudi ofereix una evidència robusta perquè organismes internacionals com l’OMS i l’UNICEF reconsiderin les recomanacions sobre l’ús de videojocs. Així mateix, aquest avenç obre la porta perquè futures investigacions explorin com personalitzar l’experiència de joc i així maximitzar-ne els beneficis psicològics.