Un estudi de l’Institut de Neurociències UMH-CSIC descobreix una tècnica innovadora per frenar les metàstasis cerebrals del melanoma
Biología, ciencia, Investigació i Innovació, medicina
Berta Sánchez-Laorden, cáncer, Cancer Cell, inmunoterapia, Instituto de Neurociencias, melanoma, Rela/NF-kB
10 de febrer 2025
Investigadors de l’Institut de Neurociències UMH-CSIC han fet un pas crucial en la lluita contra el melanoma, un dels càncers de pell més agressius, en identificar una innovadora estratègia per combatre les metàstasis cerebrals. Aquest avenç, publicat a la revista Cancer Cell, obre noves possibilitats per millorar el tractament dels pacients amb melanoma que desenvolupen tumors al cervell.
L’estudi liderat per Berta Sánchez-Laorden, investigadora principal del Laboratori de Plasticitat Cel·lular en Desenvolupament i Malaltia, demostra que la microglia, una cèl·lula immune resident al cervell, pot ser manipulada per frenar el creixement de les metàstasis cerebrals. Els investigadors van descobrir que, en bloquejar una via de senyalització clau, Rela/NF-kB, la microglia es pot reprogramar d’un estat que afavoreix el creixement tumoral a un altre que potencia la resposta antitumoral.
En models preclínics amb ratolins, el bloqueig d’aquesta via no només va frenar l’avenç de les metàstasis cerebrals, sinó que també va millorar la resposta a la immunoteràpia, tractament que ja ha revolucionat el tractament del melanoma però que no funciona en tots els pacients. En reprogramar la microglia, les cèl·lules van enviar senyals al sistema immune, activant limfòcits T i cèl·lules assassines naturals (T NK) per atacar de manera més eficaç les cèl·lules tumorals.
Els resultats d’aquest treball, que també va incloure la caracterització de mostres de pacients, suggereixen que aquesta estratègia podria ser combinada amb immunoteràpies existents, millorant-ne l’eficàcia i oferint una nova esperança per als pacients amb metàstasis cerebrals. A més, els investigadors assenyalen que aquest enfocament podria tenir aplicacions en altres tipus de càncer que metastatitzen el cervell, com el de mama o pulmó.
Aquest descobriment no només marca un avenç important en la comprensió de les interaccions entre el sistema immune i les metàstasis cerebrals, sinó que també obre la porta a noves combinacions terapèutiques que podrien millorar la supervivència dels pacients. Tot i que encara queda camí per recórrer, l’equip de recerca ja treballa per explorar com traslladar aquestes troballes al tractament clínic, avaluant el potencial dels inhibidors de Rela/NF-kB, ja aprovats per a altres usos, en el tractament del melanoma.
L’estudi ha estat elaborat gràcies al suport de diverses entitats com Melanoma Research Alliance, Fundació FERO, Agència Estatal de Recerca – Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats i l’Institut de Salut Carlos III (ISCIII), entre d’altres.
Més informació: https://www.youtube.com/watch?v=gvXpG5kY5ng
Font i imatges: Servei de Comunicació UMH / Institut de Neurociències UMH-CSIC