Esbrinen com una molècula marina es transforma en un tractament eficaç contra el càncer
Biología, ciencia, Innovación, Investigació i Innovació
cáncer, Investigación, molécula marina, tratamiento
28 de març 2022
Un equip d’investigació de el Institut Scripps d’Oceanografia de la UC Sant Diego (els EUA) ha descobert per primera vegada el procés enzimàtic que activa la molècula salinosporamida A (també dita Marizomb), procedent d’un microorganisme marí, que actualment es troba en fase III d’assajos clínics per al tractament del càncer cerebral.
L’estudi, publicat en Nature Chemical Biology, descriu el procés d’assemblatge del que els investigadors diuen la ‘ogiva’ anticancerígena de la salinosporamida A, per part d’un enzim anomenat *SaIC. L’equip va aconseguir desxifrar l’estructura molecular de *SaIC mitjançant un potent accelerador de partícules que genera llum de raigs X, el Advanced Light Source.
“El nostre estudi resol un enigma de quasi 20 anys sobre com aquest bacteri marí fabrica l’ogiva, que és exclusiva de la molècula de salinosporamida, i obri la porta a la futura biotecnologia per a fabricar nous agents anticancerígens.” Katherine Bauman, autora principal d’estudi.
Segons Bradley Moore, coautor de l’estudi, conéixer aquest mecanisme “podria servir en el futur per a utilitzar els enzims en la producció d’altres tipus de salinosporamidas capaços d’atacar no sols el càncer, sinó també malalties del sistema immunitari i infeccions causades per paràsits.”
Font: K. Bauman, Bradley Moore et al “Enzymatic assembly of the salinosporamide γ-lactam-β-lactone anticancer warhead”. Nature Chemical Biology (marzo, 2022)