HKDC1: la proteïna clau en la lluita contra l’envelliment cel·lular

En un gran avanç en la biologia cel·lular, un grup d’investigació de la Universitat d’Osaka ha identificat una proteïna, anomenada HKDC1, com un factor clau en el manteniment de la joventut cel·lular. Esta investigació, publicada en la prestigiosa revista Proceedings of the National Academy of Sciences, revela com HKDC1 juga un paper vital en preservar la funcionalitat de dues estructures cel·lulars essencials: les mitocondries i els lisosomes.

Les mitocondries són conegudes com les ‘centrals energètiques’ de les cèl·lules, generant l’energia necessària per al seu funcionament. Els lisosomes, d’altra banda, actuen com una mena de ‘sistema de reciclatge’, descomposant i reutilitzant components cel·lulars. El bon estat d’estes estructures és crucial per evitar la senescència o envelliment cel·lular.

L’estudi destaca que HKDC1 és essencial per a la ‘mitofàgia’, un procés que elimina les mitocondries danyades. A més, esta proteïna juga un paper en el contacte entre mitocondries i lisosomes, un aspecte crític per a la reparació dels lisosomes. La importància de HKDC1 es fa encara més evident al considerar que la seua disfunció o absència pot interferir amb estes processos, conduint a l’envelliment cel·lular.

La co-localització de HKDC1 amb altres proteïnes, com TOM20 i VDAC, és fonamental per a estes processos. TOM20 es troba en la membrana externa de les mitocondries i facilita la mitofàgia, mentre que VDAC ajuda en el contacte entre mitocondries i lisosomes.

Esta descoberta no només ajuda a entendre el complex mecanisme de l’envelliment cel·lular, sinó que també obri noves vies per al tractament de malalties relacionades amb l’edat. En comprendre millor com HKDC1 contribueix al manteniment de les mitocondries i els lisosomes, el personal investigador poden explorar noves estratègies terapèutiques per a combatre l’envelliment i les seues malalties associades.

Proteína HDC1

Ilustración de la proteína HDC1