A bon entenedor, pocs balits

“Fer cabra i ovella” (com a sinònim de no ser de fiar) és només una de les frases fetes que en moltes llengües descriuen com els humans perceben aquests animals: desequilibrats, ridículs, descontrolats… . Però, i si les cabres no foren tan estúpides com ens pensem? Sobretot, emocionalment parlant.

 

Cabra sacando la lengua

 

Solamemt atorguem a gossos, gats i mascotes en general qualitats humanes relacionades amb les emocions, però rarament ho fem amb animals de granja. Aquest és el cas de les cabres, que, fins avui, no han despertat l’interès dels humans pel que fa a les seves qualitats emocionals i, per tant, les seves necessitats. El personal científic del Research Institute for Farm Animal Biology (FBN) centra els seus esforços en conèixer més sobre els aspectes cognitius de cabres, porcs i altres animals de granja. Al llarg de la història, l’interès científic en aquests animals s’havia centrat en aspectes biològics i, sobretot, en termes d’alimentació, mentre que l’estudi de les seues emocions gairebé no havia tingut rellevància. Tot i que les cabres igualen als gossos en alguns aspectes de la intel·ligència social, segons el FBN, i els porcs mostren uns índexs d’empatia molt alts.

Conèixer els aspectes mentals dels animals de granja pot obrir moltes oportunitats en l’àmbit de la bioètica, a més d’en altres disciplines relacionades amb la psicologia humana i els llaços afectius que podem desenvolupar amb altres éssers vius.