Pèrdua de biodiversidad com la causa més important de futures pandèmies

La pèrdua de biodiversitat és el principal impulsor ambiental dels brots de malalties infeccioses, convertint-los en més perillosos i fàcils d’estendre, segons un estudi recient.

Les noves malalties infeccioses estan en augment i sovint tenen el seu origen en la vida salvatge. En un metaanàlisi publicat a la revista Nature, els investigadors van trobar que de tots els “impulsors del canvi global” que estan destruint els ecosistemes, la pèrdua d’espècies era la que més augmentava el risc de brots. La pèrdua de biodiversitat va ser seguida pel canvi climàtic i la introducció d’espècies no natives.

“Els missatges clau són que la pèrdua de biodiversitat, el canvi climàtic i les espècies introduïdes augmenten les malalties, mentre que l’urbanització les disminueix”, va dir el professor Jason Rohr, investigador principal de la Universitat de Notre Dame als Estats Units. Els experts van analitzar gairebé 1.000 estudis d’impulsors ambientals globals de malalties infeccioses, abastant tots els continents excepte l’Antàrtida. Van observar tant la gravetat com la prevalença de la malaltia en plantes, animals i amfitrions humans.

L’equip es va centrar en cinc impulsors del canvi global: pèrdua de biodiversitat, canvi climàtic, contaminació química, espècies no natives i pèrdua d’hàbitat. Van descobrir que quatre de cada cinc van augmentar la propagació de malalties: tots excepte la pèrdua d’hàbitat. Els seus resultats van ser els mateixos tant per a malalties humanes com no humanes.