(Español) WASP-193b, el gigante de gas con la densidad de un algodón de azúcar

Un equip internacional d’astrònoms ha anunciat el descobriment de l’exoplaneta WASP-193b, un gegant gasós ubicat a aproximadament 1.200 anys llum de la Terra. La troballa, realitzada a través del projecte SuperWASP (Wide Angle Search for Planets), revela un planeta notable per les seves dimensions i característiques úniques.

WASP-193b és aproximadament 1,5 vegades més gran que Júpiter, el gegant del nostre sistema solar, i orbita el seu estel amfitriona a una distància molt propera, completant una volta en poc més de 4 dies terrestres. Aquesta proximitat extrema fa que el planeta tingui una temperatura superficial elevada, estimada al voltant de 1.200 graus Celsius.

El descobriment es va realitzar mitjançant el mètode de trànsit, que detecta exoplanetes en observar les disminucions periòdiques a la brillantor de la seva estrella mare quan el planeta passa davant seu. El més notable d’aquesta troballa és la seva densitat inusualment baixa, cosa que el converteix en un objecte còsmic fascinant. Tot i la seva mida, té una densitat tan mínima que s’assembla més a un cotó de sucre, igual al que ens prenem a les fires i que tant agrada als més petits.

 

Imagen generada por IA

 

WASP-193b és un més a la creixent llista de “Júpiters calents”, exoplanetes gegants gasosos que orbiten molt a prop de les seves estrelles. Aquests planetes són de particular interès per als astrònoms, ja que les condicions extremes ofereixen oportunitats úniques per estudiar la física atmosfèrica i la formació de planetes.

L’estudi de WASP-193b continuarà amb observacions addicionals, incloent-hi l’ús de telescopis espacials com James Webb, que podrien proporcionar dades més detallades sobre la seva composició atmosfèrica i estructura. Aquest fenomen desafia les expectatives convencionals sobre la formació i estructura dels planetes, i proporciona una oportunitat única per comprendre millor la diversitat i complexitat dels mons que hi ha més enllà del nostre sistema solar.