Làser i drones: la UPV impulsa la recuperació de Torrent després de la DANA amb tecnologia LiDAR
cambio climático, General, tecnología
dana, drones, láser, tecnología LiDAR, Torrent, UPV
13 de gener 2025
La Universitat Politècnica de València (UPV) ha desplegat tecnologia LIDAR (Light Detection and Ranging) en col·laboració amb l’Ajuntament de Torrent per avaluar i mitigar els danys causats per la recent DANA. Aquesta eina, que fa servir polsos làser per generar mapes topogràfics d’alta precisió, ha estat essencial per analitzar les condicions dels barrancs i planificar intervencions immediates. Amb drones i equips especialitzats, la UPV està obtenint dades que permeten identificar zones crítiques, dissenyar plans de recuperació i minimitzar riscos futurs.
L’alcaldessa de Torrent, Amparo Folgado, va subratllar la rellevància d’aquesta col·laboració: “Gràcies a la tecnologia i al coneixement expert, podem abordar amb rapidesa i precisió les àrees més afectades per aquesta DANA. El nostre objectiu és garantir la seguretat dels veïns i restaurar la normalitat com més aviat millor.” A més, ha destacat que aquesta intervenció permetrà optimitzar recursos i facilitar la planificació de futures mesures de prevenció davant de fenòmens meteorològics extrems.
L’Ajuntament de Torrent ha declarat l’actuació d’emergència per a la contractació de l’assistència tècnica, estudi d’emergència, treballs de topografia i vol LiDAR per a l’avaluació de danys als vessants i llera dels barrancs de Poyo, de l’Horteta i el ramal de canyada de Pequé. La inversió destinada per lajuntament ascendeix a un import estimat de 45.671,45 euros i una estimació del termini dexecució de 5 mesos.
L’emergència climàtica exigeix solucions ràpides i efectives, però també un enfocament preventiu a llarg termini. L’ús del LIDAR a Torrent no només respon a una crisi immediata, sinó que estableix les bases per a una gestió territorial més resilient. Iniciatives com aquesta ressalten el valor de la col·laboració entre ciència, tecnologia i administració pública per protegir comunitats vulnerables i adaptar-se a un clima cada cop més impredictible.