Un programador i la seua IA tornen la vida a un quadre oblidat durant segles

Diverses fases de la restauració de l'obra d'Alex Kachkine

Diverses fases de la restauració de l’obra d’Alex Kachkine

 

Quan Alex Kachkine, va aixecar la mà en una subhasta en línia, no imaginava que estava comprant una joia ferida de l’art flamenc. El llenç, una Adoració dels Reis Mags del segle XV, arribava amb la cara de la verge gairebé esborrada i capes de brutícia que ocultaven l’escena. Per a un col·leccionista, era una ruïna. Però per a Kachkine, investigador del departament d’enginyeria mecànica de l‘Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT) i autodidacta en història de l’art, era el desafiament perfecte per al projecte: una intel·ligència artificial entrenada per restaurar obres antigues.

La IA no es limita a “emplenar buits”, sinó que analitza estils, proporcions, pigments i traços amb un nivell de detall gairebé obsessiu. Alimentada amb una base de dades de milers d’obres flamenques, va aprendre a reconstruir les parts danyades com ho faria un mestre del segle XV. Durant setmanes, la màquina va proposar capes virtuals de restauració que després es van aplicar físicament amb l?ajuda d?experts conservadors.

El resultat és una petita revolució: un quadre que havia estat descartat com a irreparable ara llueix en tota la seva esplendor. Els colors van recobrar vida, les expressions van tornar al llenç i fins i tot les ombres van recuperar la seva profunditat. El que era un objecte decoratiu polsegós es va convertir en una peça que ha despertat l’interès de museus europeus.

La gesta ha estat documentada i publicada a la revista Nature, on es reconeix el potencial d’aquesta tecnologia per rescatar patrimoni oblidat. El treball de Kachkine marca un abans i un després en la relació entre art, tecnologia i memòria.

Font: ElPais.com