Revolució sonora: altaveus ultrafins i eficients que s’adapten a qualsevol superfície

Un equip d’enginyers del MIT (Massachusetts Institute us Technology) han desenvolupat un altaveu tan prim com el paper format per un dispositiu flexible de pel·lícula ultrafina amb el potencial de convertir qualsevol superfície rígida en una font de so activa d’alta qualitat i baix consum. La investigació, publicada en IEEE Transactions of Industrial Electronics demostra que la tècnica de fabricació és relativament simple i que pot ampliar-se per a produir altaveus *ultradelgados  prou grans com per a cobrir l’interior d’un automòbil o d’un avió, o empaperar una habitació.

La majoria dels altaveus de pel·lícula prima del mercat estan dissenyats per a ser independents perquè la pel·lícula ha de doblegar-se lliurement per a produir so. Col·locar aquests altaveus en una superfície impediria la vibració i dificultaria la seua capacitat per a generar so. No obstant això, l’equip del MIT ha resolt aquest problema. En lloc que tot el material vibre, el seu disseny es basa en xicotetes cúpules sobre una fina capa de material piezoelèctric que vibra individualment. Aquestes cúpules estan envoltades per capes espaiadores en la part superior i inferior de la pel·lícula que les protegeixen de la superfície de muntatge i al mateix temps els permeten vibrar lliurement. Aquestes capes espaiadores protegeixen les cúpules de l’abrasió i els impactes durant el maneig diari, aportant durabilitat a l’altaveu. Al mateix temps, l’altaveu emet un so d’alta qualitat i potència emprant menys corrent elèctrica que un altaveu convencional.

https://www.youtube.com/watch?v=pabxdxtuay8[/*embedyt]

Les possibilitats d’ús d’aquesta tecnologia són molt nombroses segons els enginyers: “Tenim la capacitat de generar amb precisió el moviment mecànic de l’aire mitjançant l’activació d’una superfície física que és escalable. Les opcions de com usar aquesta tecnologia són il·limitades”, diu Vladimir Bulović, President Fariborz Maseeh en Tecnologia Emergent, líder del Laboratori d’Electrònica Orgànica i Nanoestructurada (ONE Lab), director de MIT.nano i autor principal de l’article.

Altaveu ultrafino que pot convertir qualsevol superfície rígida en una font d’àudio activa d’alta qualitat. Imatge: Felice Frankel MIT

Font: https://news.mit.edu/2022/low-power-thin-loudspeaker-0426