Mieloma múltiple: un nou tractament demostra una eficàcia del 75% en pacients sense alternatives

L’Hospital Clínic de Barcelona-IDIBAPS ha desenvolupat un nou tractament CAR-T per al mieloma múltiple, el segon càncer més comú de la sang, amb uns resultats esperançadors: “tots els pacients milloren, un 75% d’ells mantenen la resposta i no tenen progressió en la malaltia als 12 mesos, i el 60% té remissió completa sense malaltia residual” assenyala el Dr. Fernández de Larrea, un dels responsables de l’assaig clínic.

Aquest nou tractament és el primer CAR-T (Chimeric Antigen Recetor T-Cell) desenvolupat a Europa per a aquesta malaltia, el segon que desenvolupa l’Hospital *Clínic *IDIBAPS, i compta amb el suport econòmic de la Fundació “la Caixa”, de l’Institut de Salut Carles III (ISCIII) i de la Fundació Bosch Aymerich. El CAR-T és un tipus de teràpia cel·lular i gènica en la qual el pacient es converteix en el seu propi donant. Consisteix a modificar els limfòcits T del pacient perquè ells mateixos tinguen la capacitat d’atacar a les cèl·lules tumorals.

El CAR-T ARI-0002h, com així es diu el tractament del Clínic-IDIBAPS, ha sigut testat en un assaig clínic en el qual han participat 30 pacients amb mieloma múltiple resistent a les teràpies habituals. Aquest tractament experimental és fruit del treball realitzat pels investigadors del IDIBAPS Beatriz Martín-Antonio, Guillermo Suñé i Lorena Pérez-*Amill, els qui van demostrar experimentalment en el laboratori que el ARI-0002h era molt específic i eficaç contra les cèl·lules malignes del mieloma múltiple.

El mieloma múltiple és un tipus de càncer de la sang que està situat en la medul·la òssia, on es troben les cèl·lules plasmàtiques (un tipus de glòbuls blancs) encarregades de produir, normalment, les proteïnes anomenades anticossos. El mieloma suposa el 10% dels càncers de la medul·la òssia i és el segon càncer més comú de la sang, per darrere del limfoma. Cada any a Espanya es diagnostiquen 2.000 casos d’aquesta malaltia.

Encara que existeixen diversos tractaments per al mieloma múltiple, des de la quimioteràpia al trasplantament de medul·la òssia, hi ha persones que no responen i per tant tenen una esperança de vida molt limitada. El CAR-T ARI-0002h, desenvolupat per l’equip de l’Hospital Clínic-IDIBAPS està dirigit principalment a tractar a aquests pacients. El tractament ha superat la fase clínica i està pendent de ser aprovat per l’Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris (AEMPS) el seu ús com a medicament de teràpia avançada de fabricació no industrial.

Mieloma múltiple

Mieloma múltiple con células plasmáticas de tamaño variable. Foto Atlas del Grupo Español de Citología Hematológica.

Font: Hospital Clínic de Barcelona-IDIBAPS