Fabriquen cèl·lules embrionàries humanes per a la investigació del desenvolupament

Un grup d’investigació de la Universitat belga de KU Leuven ha aconseguit fabricar en el laboratori un nou tipus de cèl·lula embrionària humana a partir de cèl·lules mare que s’assembla molt a les cèl·lules naturals d’embrions humans. Aquest avanç, publicat en la revista *Cell *Stem *Cell representa un model d’estudi específic del que succeeix just després que un embrió humà s’implanta en l’úter.

En situacions normals, un embrió humà s’implanta en l’úter uns set dies després de la fecundació. En aqueix moment, a causa de limitacions ètiques i tècniques, l’embrió es torna inaccessible per a la investigació. Per aquest motiu la comunitat científica ha desenvolupat diferents models de cèl·lules mare per a tipus de cèl·lules embrionàries i extraembrionarias per a estudiar el desenvolupament humà en el laboratori.

Ara, l’equip de Vincent Pasque ha desenvolupat el primer model per a un tipus específic de cèl·lules embrionàries humanes, les cèl·lules del mesodermo extraembrionario. «Aquestes cèl·lules generen la primera sang en un embrió, ajuden a unir l’embrió a la futura placenta i exerceixen un paper en la formació del cordó umbilical primitiu. En els humans, aquest tipus de cèl·lula apareix en una etapa de desenvolupament més primerenca que en els embrions de ratolí, i podria haver-hi altres diferències importants entre les espècies. Això fa que el nostre model siga especialment important: la investigació en ratolins pot no donar-nos respostes que també s’apliquen als humans», subratlla Pasque.

A llarg termini, el grup d’investigació espera que aquest model llance més llum sobre desafiaments mèdics com a problemes de fertilitat, avortaments espontanis i trastorns del desenvolupament.

Embrión

Archivo. Embrión. Pixabay