Ciment i negre de fum: els materials ancestrals que revolucionaran l’energia del futur

La humanitat sempre ha buscat fonts d’energia eficients i sostenibles per a impulsar el seu creixement. Ara, un estudi revolucionari demostra que dos materials històrics, el ciment i el negre de fum, podrien ser la clau per a un futur més ecològic i econòmic en la generació i emmagatzematge d’energia.

Un grup d’investigació del MIT han descobert que en combinar ciment, negre de fum i aigua, es pot crear un supercondensador de baix cost, una alternativa prometedora a les bateries convencionals. Aquest supercondensador té un potencial immens per a revolucionar la forma en què emmagatzemem i utilitzem l’energia elèctrica.

Imagina una casa els fonaments de la qual estan fets d’aquest material innovador. Durant el dia, podria acumular energia de fonts renovables com l’energia solar. Després, quan la casa necessita energia, el supercondensador alliberaria aqueixa energia de manera eficient i ràpida, tot sense augmentar significativament els costos de construcció. A més, es planteja la idea de carreteres de formigó que recarreguen els vehicles elèctrics mentre condueixen, gràcies a aquest mateix principi.

La clau d’aquesta tecnologia resideix en l’estructura única que es forma quan el negre de fum es combina amb el ciment. Aquest procés crea una xarxa de carboni interconnectada dins del concret, la qual cosa augmenta dràsticament la capacitat d’emmagatzematge d’energia. Sorprenentment, aquest material econòmic i sostenible té el potencial de transformar la indústria de l’energia en aprofitar el material més utilitzat en el món: el ciment.

Aquest avanç podria accelerar l’adopció de fonts d’energia renovable en proporcionar una forma eficient i assequible d’emmagatzemar energia. Ja no dependríem tant de les costoses bateries de liti i tindríem una solució pràctica i escalable a l’abast.

El ciment i el negre de fum, dos materials que han estat amb nosaltres durant mil·lennis, estan llestos per a impulsar el futur de l’energia. Estem a la vora d’una nova era en la qual la sostenibilitat i l’eficiència energètica es combinen per a donar forma a un món més net i verd.

Font: MIT, Science

Cortesía del grupo de investigación.