Simfonia quàntica: la llum convertida en so per a Internet del futur

En un avenç pioner al camp de la computació quàntica, un equip d’investigadors de l’Institut Niels Bohr ha aconseguit una fita sense precedents en convertir la llum en so. Encapçalat pel conegut científic Mads Bjerregaard Kristensen, aquest èxit promet ser un catalitzador per a la realització pràctica de la internet quàntica, una xarxa de comunicacions ultrasegura i ultraràpida basada en els principis quàntics.

Durant dècades, la idea de la internet quàntica ha captivat els científics i la indústria tecnològica per igual. No obstant això, els desafiaments tècnics n’han obstaculitzat el desenvolupament, especialment pel que fa a la transferència fiable d’informació quàntica a través de llargues distàncies. La pèrdua dinformació i la susceptibilitat a interferències externes han estat obstacles insuperables, fins ara.

 

 Planeta terra, dades numèriques i connexions

Imatge de Pete Linforth a Pixabay

 

L’equip dirigit per Kristensen ha superat aquests desafiaments desenvolupant una tècnica innovadora que permet convertir la informació quàntica entre la forma de llum, en què generalment es transporta, i la forma de so. Aquest avenç permet que les dades quàntiques siguin transferides en forma de so a través de mitjans menys propensos a la interferència i l’atenuació que els mitjans òptics tradicionals.

La capacitat de convertir la llum en so no només facilitarà la transmissió segura d’informació quàntica a través de distàncies llargues, sinó que també permetrà la integració de la internet quàntica amb la infraestructura de comunicacions existent. Això aplana el camí per a una adopció més ràpida i generalitzada daquesta tecnologia disruptiva. Aquest avenç està destinat a canviar la manera com concebem la comunicació i la seguretat de les dades en el món digital. La llum es converteix en so, i amb això s’obre una nova frontera al paisatge tecnològic global.

Tot i que encara queda feina per fer abans que la internet quàntica es converteixi en una realitat quotidiana, l’èxit de l’equip de l’Institut Niels Bohr marca una fita significativa en el camí cap a aquest futur prometedor. Amb la continuació de la investigació i el desenvolupament en aquest camp, l’era de la internet quàntica és més a prop que mai.