Una abraçada, encara que siga d’un robot, és beneficiosa per a la salut

El contacte físic ha sigut reconegut durant molt de temps pels seus notables beneficis per a la salut. Des d’abraços fins a senzills gestos d’afecte, el tacte juga un paper crucial en el benestar tant físic com mental de les persones. Aquest aspecte fonamental de la interacció social desencadena un complex procés neuronal que té efectes immediats en l’organisme. La investigació científica ha demostrat que el contacte social pot reduir l’estrès, augmentar els nivells d’oxitocina (hormona associada amb actituds cooperatives) i proporcionar sensacions reconfortants, com les carícies maternes en els nadons. No obstant això, la ciència a penes ha començat a comprendre completament aquests mecanismes i els seus beneficis potencials.

Recentment, una revisió d’estudis publicada en Nature Human Behaviour va confirmar els innombrables beneficis del contacte físic, tant per a la salut física com mental. S’ha demostrat que el contacte pot reduir el dolor, l’ansietat i la depressió en adults, sense importar qui el brinde. Els investigadors han analitzat una àmplia gamma d’estudis que involucren a més de 12.000 persones, examinant la durada i el tipus de contacte aplicat, així com els seus efectes en la salut física i mental. Sorprenentment, van descobrir que el contacte tàctil, ja siga a través d’abraços, massatges o carícies, genera beneficis independentment de qui el proporcione, ja siga un amic proper, un estrany o fins i tot un objecte o robot.

Aquests descobriments suggereixen que el contacte físic amb objectes o robots podria ser igualment efectiu per a millorar el benestar físic i mental. Per exemple, estudis anteriors han demostrat que el contacte amb un robot terapèutic anomenat PARO va reduir significativament la percepció del dolor i els nivells d’oxitocina en la saliva dels participants. A més, encara que la investigació es centri principalment en els éssers humans, es reconeix que moltes espècies animals també es beneficien de les interaccions tàctils, la qual cosa suggereix que les mascotes podrien experimentar un augment en el seu benestar a través del contacte amb els seus propietaris.

En conclusió, el contacte físic, ja siga amb humans, animals o objectes, pot desencadenar beneficis significatius per a la salut física i mental, la qual cosa subratlla la importància del tacte en la promoció del benestar general. No obstant això, es necessiten més investigacions per a comprendre completament l’abast i els mecanismes d’aquests beneficis en diferents contextos i poblacions.

 

Contacto físico robot-humano