Nova tecnologia que bloqueja interferències per a millorar els dispositius mòbils

Els dispositius mòbils enfronten cada vegada més desafiaments a causa de la congestió dels senyals sense fils, especialment amb l’expansió de les xarxes 5G i 6G. Un grup d’investigació del Massachusetts Institute of Technology (MIT) ha desenvolupat una nova arquitectura de receptor sense fil que promet millorar significativament el rendiment d’aquests dispositius en bloquejar fins a quatre vegades més interferències que els dissenys actuals.

Aquest avanç s’aconsegueix mitjançant un bescanviador de fase no recíproc de múltiples entrades i múltiples eixides (MIMO) d’ones mil·limètriques, que pot cancel·lar els senyals no desitjats des de l’inici del procés de recepció. En filtrar aquestes interferències primerencament, s’evita que els senyals no desitjats siguen amplificades, millorant així la qualitat del senyal i reduint problemes com anomenades entretallades o transmissió de vídeo deficient.

A més, aquest nou receptor és compacte i eficient en termes d’energia. El seu disseny permet activar i desactivar els components de bloqueig d’interferències segons siga necessari, la qual cosa contribueix a un ús més eficient de la bateria en dispositius mòbils.

La implementació d’aquesta tecnologia en telèfons mòbils podria portar a una notable millora en l’experiència de l’usuari, especialment en entorns amb alta densitat de senyals, com a àrees urbanes. L’equip del MIT busca ara escalar aquesta tecnologia per al seu ús en sistemes més grans i en les noves freqüències que utilitzen les xarxes 6G, enfrontant també interferències de satèl·lits. Aquest desenvolupament representa un pas important cap a la millora de la connectivitat i l’eficiència energètica en la pròxima generació de dispositius mòbils.

Font: https://news.mit.edu/2024/wireless-receiver-blocks-interference-better-mobile-device-performance-0627