Descobreixen per què el càncer de fetge és tan resistent als actuals tractaments

Equips científics del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), el Centre Nacional d’Investigacions Oncològiques (CNIO) i el Centre d’Investigació Mèdica Aplicada (CIM), han detectat el mètode de reparació d’ADN que realitzen les cèl·lules tumorals per a resistir a la quimioteràpia i altres tractaments contra el càncer de fetge. Per a realitzar aquesta investigació, publicada en la revista «Cell Reports», s’ha utilitzat una nova tècnica nanotecnológica amb la qual s’ha pogut observar per primera vegada aquest mecanisme de reparació d’ADN. El descobriment i la comprensió d’aquest procés ajudaria a dissenyar estratègies terapèutiques molt més efectives contra el càncer de fetge més estés en la població.

Els tractaments de radi i quimioteràpia provoquen errors en les cèl·lules canceroses trencant la seua cadena d’ADN . No obstant això, hi ha cèl·lules tumorals que tenen un sistema de reparació de l’ADN molt eficaç, i això els permet resistir al tractament contra el càncer. Fa alguns anys, un grup d’investigació de CIM va descobrir l’existència d’una molècula d’ARN, anomenada Nihcole, en quasi la meitat dels pacients de carcinoma hepatocel·lular (el càncer de fetge més habitual). Aquesta molècula és present en els tumors més agressius i està vinculada a un mal pronòstic. En aqueix estudi va concloure que Nihcole és la peça que ajuda a reparar l’ADN trencat, sent la culpable de la poca efectivitat dels actuals tractaments en aquells tumors on és present.

No obstant això, l’equip d’investigació desconeixia de quina forma Nihcole facilita la recuperació de trencaments en l’ADN. L’actual investigació posa llum a aquesta qüestió afirmant que *Nihcole “interactua simultàniament amb proteïnes que reconeixen els dos extrems d’un DNA fragmentat, com si els engrapara”, expliquen Llorca i Moreno-Herrero, dos dels investigadors principals. Per tant, l’estudi conclou que l’ús de fàrmacs inhibidors de Nihcole podria representar una teràpia nova i més efectiva per al càncer de fetge més freqüent.


Font:
Cell Reports