Descobreixen un nou antibiòtic contra superbactèries gràcies a la intel·ligència artificial

Un grup d’investigació de diverses universitats dels Estats Units ha fet un emocionant descobriment en la lluita contra els bacteris resistents als medicaments. Utilitzant intel·ligència artificial (IA), van trobar un nou tipus d’antibiòtic capaç de combatre una perillosa superbacteria. Aquesta troballa podria tindre un impacte significatiu en el desenvolupament d’antibiòtics personalitzats per a tractar altres patògens resistents.

L’estudi, publicat en la revista Nature Chemical Biology, es va centrar en el bacteri Acinetobacter baumannii, una superbactèria present en hospitals i que s’adhereix a superfícies, sent resistent a molts tractaments mèdics. El bacteri és capaç d’adquirir gens que l’ajuden a resistir als medicaments, la qual cosa la converteix en una amenaça important per a la salut.

L’equip científic va provar l’antibiòtic en la pell de ratolins infectats experimentalment amb la *superbacteria, aconseguint controlar el seu creixement. Això suggereix que el mètode podria adaptar-se per a crear antibiòtics efectius contra altres patògens resistents. A més, el fàrmac va funcionar en tots els ceps resistents de Acinetobacter baumannii, si bé encara necessita ser perfeccionat i provat en assajos clínics abans del seu ús en humans.

El més destacat és que el compost identificat per la IA només bloqueja el patogen problemàtic, sense afectar els bacteris beneficiosos presents en l’intestí o la pell. Això ho converteix en un agent únic i d’acció limitada, però prometedor en la lluita contra la resistència bacteriana.

Per a trobar el nou antibiòtic, el grup d’investigació va utilitzar una tècnica anomenada garbellat de fàrmacs d’alt rendiment i van exposar al bacteri a més de 7.500 agents. Després, van utilitzar la IA per a analitzar milers de molècules i reduir la cerca a 240 substàncies químiques, que es van provar en el laboratori. Finalment, van identificar un compost anomenat RS102895, al qual van denominar “abaucina”, que va demostrar ser efectiu contra Acinetobacter baumannii.

El RS102895 actua de manera única, bloquejant el moviment dels components bacterians des de l’interior de la cèl·lula fins a la seua superfície. A diferència de la majoria dels antibiòtics d’ampli espectre, aquest compost sol actua contra Acinetobacter baumannii, la qual cosa redueix la propagació de resistència bacteriana.

Aquest descobriment representa un avanç emocionant en la lluita contra les *superbacterias i destaca el potencial de la intel·ligència artificial en la cerca de nous medicaments. Amb més investigacions i proves clíniques, aquest nou antibiòtic podria convertir-se en una eina vital per a combatre patògens resistents i protegir la salut pública.

Superbacterias

Superbacterias. Imagen generada por Inteligencia Artificial

Fuentes: