Medicament prometedor que estimula el creixement de les dents

Un grup d’investigació al Japó ha desenvolupat un medicament prometedor que estimula el creixement de dents. Si bé encara s’han de realitzar proves en humans, els resultats obtinguts en estudis amb animals són encoratjadors, la qual cosa suggereix que aquest medicament podria estar disponible per al seu ús en 2025.

L’equip d’investigació, dirigit per Katsu Takahashi del Departament d’Odontologia i Cirurgia Bucal de l’Institut d’Investigació Mèdica de l’Hospital Kitano, ha aconseguit desenvolupar un fàrmac que podria aconseguir la regeneració de les dents, així com posar solució a determinades patologies rares que afecten xiquets. L’objectiu principal és proporcionar als pacients una tercera opció a més dels implants dentals i les dentadures postisses per a abordar la pèrdua de dents. L’estudi s’ha publicat en The Japan Times.

La base del medicament radica en la supressió d’un gen anomenat USAG-1, que es troba en els ratolins i afecta al creixement dental. La inhibició d’aquest gen estimula la regeneració dental, i el medicament desenvolupat es tracta d’un “fàrmac neutralitzador d’anticossos”. Els assajos realitzats en ratolins i fures (els patrons dentals de les quals són més similars als humans) han demostrat resultats reeixits. L’empresa Toregem Biopharma planeja començar els assajos clínics en humans, possiblement al juliol del pròxim any, la qual cosa podria marcar un avanç significatiu en el camp de l’odontologia i oferir noves esperances als qui pateixen problemes de pèrdua dental i malalties rares relacionades.

Font: The Japan Times

Imagen de Michal Jarmoluk en Pixabay