(Español) El calentamiento global afecta más a familias lideradas por mujeres

Un estudi publicat recentment realitzat per les Nacions Unides (ONU) ressalta l’impacte desproporcionat del canvi climàtic en els ingressos de les llars liderades per dones en països econòmicament desfavorits. Aquest estudi, dut a terme per l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura, va analitzar patrons climàtics i dades d’ingressos en 24 països d’ingressos baixos i mitjans. Els seus resultats revelen que la calor extrema agreuja la situació financera, especialment per a les dones més pobres del món.

Aquesta investigació contribueix a les conclusions existents que demostren com els efectes de l’escalfament global, en gran mesura impulsats per la combustió de combustibles fòssils, amplien les desigualtats socials preexistents.

L’estudi subratlla que si bé l’augment de les temperatures afecta totes les llars rurals, el seu cost econòmic és notablement major per a les liderades per dones. Les famílies encapçalades per dones experimenten una pèrdua d’ingressos anuals un 8 per cent major en comparació amb les liderades per homes. Aquesta diferència de les disparitats financeres subratlla les desigualtats de gènere existents. Per exemple, les dones, que sovint depenen dels ingressos agrícoles, representen només el 12.6 per cent dels propietaris de terres a nivell mundial, segons estimacions del Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament. En conseqüència, sovint experimenten la falta de recursos crítics com l’accés a préstecs, assegurances agrícoles i serveis d’extensió agrícola, essencials per adaptar-se al canvi climàtic.

Les evidències són clares: no abordar l’impacte desigual del canvi climàtic en les poblacions rurals intensificarà l’escñetxa, ja gran, entre els qui tenen i els qui no tenen, i entre homes i dones.