Nous passos en l’emmagatzematge d’hidrogen

Un recent estudi podria obrir la porta cap al futur de l’emmagatzematge de l’hidrogen. Un grup d’investigació del departament de Química del *Ulsan National Institute of Science and Technology (UNIST) de Corea ha descobert un material porós, basat en hidrur de magnesi, que pot emmagatzemar hidrogen de manera molt més eficient que els mètodes actuals.

Aquest material té la peculiaritat de tindre porus molt xicotets i una superfície interna carregada negativament que permet que l’hidrogen s’emmagatzeme a densitats sorprenentment altes, quasi el doble de la densitat de l’hidrogen líquid. Imagina aquesta densitat com una multitud de persones en un concert, on cadascun troba el seu lloc sense espentar als altres, gràcies a l’estructura única d’aquest material.

L’hidrogen, un element extremadament lleuger i difícil d’emmagatzemar, troba una llar en aquests porus, adoptant una formació molt ordenada. Algunes molècules d’hidrogen tenen la llibertat de girar, mentre que unes altres s’alineen perfectament, interactuant amb el material d’una manera molt específica. Aquest descobriment no és només un assoliment tècnic; obri la porta a aplicacions pràctiques molt diverses, com per exemple, vehicles que puguen recórrer distàncies més llargues sense necessitat de repostar tan sovint, o tecnologies d’energia renovable que poden emmagatzemar hidrogen de manera més eficient per al seu ús quan el sol no brille o el vent no bufe.

Aquest avanç, publicat en la revista Nature Chemistry, podria canviar les regles del joc en l’emmagatzematge d’energia, fent que l’hidrogen, un combustible net i verd, siga molt més pràctic i accessible.