Detecten proteïnes en la sang vinculades a la migranya i a l’Alzheimer

Un grup d’investigadors genètics de QUT (Austràlia) ha descobert un conjunt de proteïnes en la sang relacionades amb la migranya que podria previndre’s potencialment en reutilitzar les teràpies existents. Aquestes proteïnes tenen un vincle compartit amb la malaltia de l’Alzheimer.

L’estudi ha sigut publicat en la revista Nature Communications i realitzat pel professor Dona-li Nyholt i el doctorand Hamzeh Tanha del Centre *QUT per a Genòmica i Salut Personalitzada.  Els investigadors conclouen en el seu treball que els nivells més alts de proteïnes sanguínies DKK1 i PDGFB inhibeixen les vies de senyalització Wnt que transmeten senyals biològics a les cèl·lules i que poden conduir a la calcificació del cervell, així com a la inflamació que causa dolor, mentre que els nivells més baixos de proteïnes sanguínies antioxidants FARS2, GSTA4 i CHIC2 també provoquen inflamació relacionada amb migranya.

En particular, la nostra troballa d’un fort efecte causal de nivells més alts de DKK1 en el risc de migranya podria estar relacionat amb una reducció en la senyalització de Wnt com s’observa en la malaltia d’Alzheimer i la angiopatía amiloide cerebral.  Prof. Dona-li Nyholt, investigador principal de l’estudi.

Així mateix, l’investigador remarca que no existeix un vincle genètic entre la migranya i la malaltia d’Alzheimer però, en teoria, el control dels nivells de DKK1 podria potencialment previndre que les persones amb migranya desenvolupen la malaltia d’Alzheimer. “Encara que un subconjunt de persones que tenen Alzheimer també poden tindre antecedents de migranya, no tots els pacients amb migranya tindran aquest vincle; no totes les persones amb migranya tindran la malaltia d’Alzheimer”, apunta Nyholt.

Segons els investigadors hi ha moltes vies mecàniques diferents que poden conduir a la malaltia. Les troballes obtingudes en aquest estudi suggereixen que “una major producció de proteïna DKK1 pot ser només un d’aqueixos mecanismes biològics subjacents a l’augment del risc informat de malaltia d’Alzheimer en pacients amb migranya”.

Migraña

Imatge: Pixabay

Font: https://www.nature.com/articles/s41467-022-30184-z